De Kringverjaardag

Zelfs voor het vieren van een verjaardag hebben we in dit land compleet onze eigen rituelen. Zo zal je in het buitenland vrijwel nergens een kring met stoelen zien, wordt meestal alleen de jarige gefeliciteerd in plaats van het hele gezelschap en zijn slagroom, appelgebak en koffie geen standaard versnaperingen. Het zijn opvallende en unieke rituelen waarvan we zelf niet doorhebben hoe verankerd ze zitten in onze genen en hoe deze in een vastomlijnd stramien afspeelt.

Dit onderwerp komt voort uit mijn eigen fascinatie voor sociale gedragingen in combinatie met de geschiedenis van de Nederlandse cultuur. Ik zocht een boeiend en enigszins afwijkend thema. Het onderzoek is begonnen met een uiteenzetting van onderzoeksvragen. Vervolgens ben ik de kringverjaardag in een cultureel historisch perspectief gaan bekijken om de herkomst beter te begrijpen.

Tot slot heb ik de huidige vorm van de kringverjaardag onderzocht. Dit deel van mijn onderzoek heeft bestaan uit live onderzoeken. Hierbij ben ik eigenlijk als een soort antropoloog te werk gegaan en heb ik de absurditeit van de kring-verjaardag zo goed mogelijk vast te leggen doormiddel van observatie en registratie. Ik ben hier gaan letten op gesprekken, etiquette, meubilair, versnaperingen en sociale gedragingen Deze details inclusief beeld en geluid wat ik heb gemaakt ben ik gaan verwerken op tijdlijnen.
Ik ben daarop illustraties gaan maken en scenario’s gaan schrijven van situaties uit mijn onderzoek met een hoog cynisch en clichématig gehalte. Daarom heb ik gekozen om mijn bevindingen te weerspiegelen in een illustratief verhaal. De scenario’s ben ik samen met Tom Kerkhoff gaan uitwerken tot een verhaal en vormen samen met mijn illustraties het onderwerp van mijn boek ‘Een worst kaas scenario’.

ServicesResearch & IllustrationYear2018

Privacy Preference Center